Programul este organizat în partneriat cu Asociaţia Analiştilor Financiari-Bancari din Romania (AAFBR) şi se adresează în special persoanelor care activează ca: analişti financiari, manageri, managerilor de planificare şi control, CFO, contabili şi responsabili control, manageri de risc, actuari, subscriitori, manageri de investiţii, consultanţi financiari.
- Programul oferă o imagine de ansamblu asupra standardului, principalul motiv al emiterii noului principiu contabil și implicațiile acestuia pentru afaceri. Programul se concentrează pe conceptele cheie, clasificarea contractelor de asigurare în BBA (Model general și VFA), PAA și Marja de servicii contractuale (CSM). Noul standard IFRS 17 va fi comparat cu vechiul standard IFRS 4, fiindoferite câteva exemple practice legate de contabilitate din (re)asigurare, inclusiv noile informații raportate în situațiile financiare.
- Va fi abordat impactul asupra modelelor de asigurare, în ceea ce privește planificarea și controlul, precum şi motivul pentru care se așteaptă o volatilitate crescută a profitabilității. Seminarul propune un studiu de caz pentru a exemplifica posibilele aspecte metodologice și operaționale necesare a fi implementate, prin crearea unui model de simulare care să susțină planificarea și controlul și să analizeze modificările de profitabilitate, fiind analizate câteva din opțiunile de gestionare a volatilității. Programul include un „Scenariu COVID 19 2020 – studiu de caz IFRS 17” pentru a exemplifica impactul asupra profitabilității asiguratorilor în cazul unui scenariu de stres si arată cum să fie realizată o analiză în profunzime a factorilor de impact asupra profitabilității pentru a ilustra efectele financiare generate de fiecare componentă a afacerii.
- Sunt prezentate principalele aspecte cheie dezbătute la nivel european pentru a evidenţia estimările de impact asupra KPI-urilor din asigurări din perspectiva unui analist financiar. Sunt analizate KPI-urile asigurărilor generale și de viață precum şi relevanța lor în contextul IFRS17, printre care rata combinată. Este adresată şi problema comparabilității valorii indicatorilor cu seriile istorice. Vor fi prezentați indicatorii de profitabilitate și noii KPI pentru a analiza modificările în profitabilitatea viitoare estimată sau în marja de servicii contractuale.
- Introducere IFRS 17 și exemple în contabilitate
- Planificare și control: studiu de caz
- Modificări în KPI-urile asigurărilor
Investiția pentru acest program include: materiale de curs si certificat de participare.
1 Ianuarie 2023 vine cu noi reglementări la nivel European pentru piața de asigurări, având în vedere intrarea in vigoare a standardului IFRS 17. Asociația Analistilor Financiar-Bancari din Romania, în parteneriat cu Institutul de Studii Financiare pun la dispozitia profesioniștilor din piața de asigurări pe 26 octombrie un seminar introductiv de 4 ore de pregătire cu privire la IFRS 17 organizat de către comunitatea de analiști financiari din Elveția, având în vedere complexitatea modificărilor aduse.
Programul:
- oferă o imagine de ansamblu asupra standardului IFRS 17, principalul motiv al emiterii noului principiu contabil și implicațiile acestuia pentru afaceri;
- asigura evidentierea unor aspecte legate de impactul acestui standard asupra modelelor de asigurare, în ceea ce priveşte planificarea și controlul, precum şi motivul volatilităţii crescute în rezultatele de profitabilitate;
- prezinta principalele aspecte cheie dezbătute la nivel european pentru a evidenţia estimările de impact asupra KPI-urilor de asigurări din perspectiva unui analist financiar.
Programul va fi susţinut în limba engleză, în intervalul orar: 14.00 - 18.00.
Are o experiență de peste 20 de ani în domeniul financiar asigurări. Licenţiat în economie la Universitatea din Genova și-a început o carieră de management și consultanță în sectorul financiar, în cadrul unor mari și prestigioși jucători internaționali din sectorul asigurărilor și bancar, timp de șase ani în Italia (Genova și Milano) și peste cincisprezece ani în Zurich. În 2015 a obținut un Master în Administrarea Afacerilor de la Universitatea din Wales. Cetăţean elveţian şi italian, el este în prezent membru al Asociaţiei Naţionale a Analiştilor Elveţieni (SFAA) şi al Comitetului Ştiinţific al Institutului Milton Friedman. El reprezintă Asociaţia Naţională a Analiştilor Elveţieni (SFAA) în cadrul EFFAS Federaţia Europeană a Analiştilor Financiari - Frankfurt.
Are o experiență de peste 30 de ani în domeniul financiar asigurări.În prezent, deține următoarele roluri: membru al comisiei IAWG (Insurance Accounting Working Group) la EFRAG (European Financial Reporting Advisory Group - Bruxelles); membru EFRAG User Panel; EFFAS (Federația Europeană a Societăților de Analiști Financiari - Frankfurt) membru al Comisiei de Raportare Financiară; Membru al Comisiei de Asigurări OIC - Roma. Speaker la MIRM Trieste Master în Managementul Riscului de Asigurări pe teme IFRS 17. El a fost implicat în procesul de consultare publică cu privire la subiectul IFRS 17 pentru asociațiile europene și locale de analiști financiari către autoritățile de reglementare. A lucrat în proiecte pentru mai mult de 10 grupuri europene de asigurări.