31.10.2024 - 31.10.2024
Trainer
Raul - Felix HODOȘ
Tip curs
Online
Grup țintă

Beneficiarii direcți sunt conciliatorii, care sunt interesați în menținerea, îmbunătățirea continuă și dezvoltarea cunoștințelor și a competențelor profesionale, cu scopul de a asigura desfășurarea de către conciliatori a unei activități de înaltă calitate profesională.

Obiectivele cursului

„Programul de Formare Profesională Continuă a Conciliatorilor” își propune să contribuie la perfecționarea profesională continuă a conciliatorilor în vederea exercitării profesiei în conformitate cu actele normative în vigoare și în spiritul normelor de deontologie profesională aplicabile. Ținând cont de natura acestei profesii, ea presupune, printre altele, dobândirea sau, după caz, consolidarea și actualizarea cunoștințelor în materia protecției datelor personale a persoanelor fizice implicate în litigiile deduse soluționării de către conciliatorii SAL-FIN, precum și perfecționarea aptitudinilor de soluționare a  conflictelor.

Tematica

Secțiunea I: Legislația SAL: teorie și practică. 
1. De la conflict la litigiu. Perspectiva conciliatorului. 
2. Soluționarea alternativă a litigiilor: definiție, trăsături, clasificare. Noțiuni esențiale privind principalele metode de soluționare alternativă a litigiilor. 
3. Concilierea vs. alte metode de soluționare alternativă a litigiilor. Asemănări și deosebiri. Avantaje și dezavantaje. 
4. Entitățile SAL la nivel național și al Uniunii Europene. Înființare, organizare și funcționare. Legislație aplicabilă. Scop și atribuții. 
5. Conciliatorul. Desemnare. Drepturi și obligații. Incompatibilități. Registrul conciliatorilor. Răspunderea conciliatorului. 
6. Procedura prin propunerea unei soluţii conform Regulamentului ASF nr. 4/2016 . Scop, organizare, administrare şi desfășurare a procedurii.  
7. Procedura prin impunerea unei soluţii conform Regulamentului ASF nr. 4/2016. Scop, organizare, administrare şi desfășurare a procedurii. 
8. Confidențialitate și protecția datelor cu caracter personal în cadrul concilierii. 
9. Condițiile de redactare și comunicare a hotărârii de conciliere.

Secțiunea a II-a. Perfecționarea abilităților de gestionare a conflictelor.
1. Analiza conflictelor financiare.
2. Comunicarea și situațiile conflictuale. 
3. Metode și tehnici practice de conciliere.

Investiție

Investitia include suport de curs online de tipul share screen si suport din partea trainerului pe durata parcurgerii cursului, precum si diploma de participare.

Detalii curs

„Programul de Formare Profesională Continuă a Conciliatorilor” reprezintă un mijloc optim și, în același timp, necesar pentru îmbunătățirea pregătirii și experienței profesionale a conciliatorilor, precum și pentru actualizarea și dezvoltarea abilităților profesionale specifice, aspecte esențiale în conformitate cu prevederile Regulamentului ASF nr. 4/2016, modificat prin Regulamentul ASF nr. 9/2017, prin Regulamentul ASF nr. 3/2019 și Regulamentul ASF nr. 8/2021, prin raportare la dispozițiile Ordonanței Guvernului nr. 38/2015, modificată prin O.U.G. nr. 75/2017 și O.U.G. nr. 212/2020. 
Programul are în vedere perfecționarea educațională, prin dobândirea sau actualizarea unor cunoștințe teoretice și practice cu privire la teme de actualitate pentru societatea contemporană. 
Programul are în vedere nevoile actuale de pregătire profesională a conciliatorilor în domenii precum: 
a) Soluționarea conflictelor prin mijloace alternative, inclusiv prin intermediul procedurii de conciliere desfășurate de SAL-FIN din cadrul ASF; și 
b) Perfecționarea abilităților de gestionare a conflictelor. 
Referitor la primul subiect de dezbatere, programul își propune să contribuie la dezvoltarea și actualizarea cunoștințelor teoretice și a aptitudinilor practice ale participanților la acest curs pe o temă ce vizează însăși desfășurarea profesiei de conciliator: modalități de soluționare alternativă a conflictelor. În cadrul acestui program, conciliatorii vor avea posibilitatea de a afla noi informații cu privire la soluționarea conflictelor pe alte căi decât sistemul judiciar de soluţionare a litigiilor, respectiv cu privire la rolul dialogului în soluționarea alternativă a litigiilor, precum și la importanța unei persoane bine pregătite din punct de vedere profesional care să medieze, să arbitreze sau să concilieze părțile aflate într-un asemenea litigiu. 
În ce privește cea de-a doua temă, scopul programului este de a crea cadrul necesar conciliatorilor pentru a-și îmbunătăți aptitudinile profesionale și de a dobândi noi abilități de comunicare și negociere în vederea soluționării situațiilor conflictuale într-un mod eficient, imparțial, constructiv și, unde este posibil, care să mulțumească părțile implicate în litigiu.  Acest program oferă participanților oportunitatea de a cunoaște sau, după caz, de a aprofunda cauzele de apariție a conflictelor, precum și rolul comunicării și al ascultării empatice în cadrul procedurii de conciliere.

Nr. de credite
15
Nr. de ore
15
Detalii Trainer

Raul-Felix Hodos Este doctor în drept al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca cu teza „Plata electronică” și doctorand al Academiei de Studii Economice în domeniul Finanțe cu tema “Impactul GDPR în sistemul financiar”. Este conferențiar universitar al Universității “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Facultatea de Drept și Științe Sociale, titular al cursurilor „Drept comercial”, „Dreptul comerțului internațional” și “Dreptul tehnologiei informațiilor și comunicațiilor”. Profesează ca mediator, avocat (UNBR), practician în insolvență (UNPIR) și conciliator SAL-Fin (A.S.F.), și este președinte al Curții de Arbitraj Comercial de pe lângă Camera de Comerț și Industrie Mureș. Președinte al Societății Române de Cercetare pentru Afaceri Publice și Private (SOROCAPP) din Târgu Mureș și al Asociației Române de Drept și Afaceri Europene (ARDAE) din București. 
Domenii de interes: drept comercial, dreptul insolvenței, drept financiar, dreptul noilor tehnologii, protecția datelor personale.

Preț cu TVA
150 RON
Enroll to course