08 October 2024

Institutul de Studii Financiare a celebrat în data de 8 octombrie, împreună cu partenerii săi, reprezentanți ai universităților din România, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Asociația Administratorilor de Fonduri din România, Bursa de Valori București, Uniunea Națională a Societăților de Asigurare-Reasigurare din România,  Ziua Internațională a Educației, adaptând mesajul la specificul domeniului financiar nebancar. 

Evenimentul a abordat pe scurt următoarele teme: 

  1. lansarea proiectului Academia de Investiții - ediția a III-a

  1. lansarea proiectului SmartFIN@ISF – Seminare de Perfecționare Vocațională și Laboratorul Academic A.S.F., sesiunea de toamnă 2024; 

  1. lansarea proiectului Start2Learn: Finanțe personale, ediția a V-a, sesiunea de toamnă 2024; 

  1. prezentarea proiectului Academia de Asigurări - ediția a IV-a

  1. promovarea lucrărilor științifice studențești prin ISF Working papers

  1. alte oportunități de colaborare pe care le putem identifica în scopul îndrumării studenților din cadrul Universităților. 

La începutul evenimentului a luat cuvântul domnul Valentin IONESCU – Director General al Direcției Generale Asigurări-Reasigurări ASF și Președinte ISF: “Cu ocazia Zilei Internaționale a Educației, să celebrăm puterea cunoașterii și rolul esențial pe care educația îl joacă în construirea unui viitor mai bun pentru fiecare dintre noi. Educația este cheia care deschide uși, ne dă curajul de a visa și ne oferă uneltele necesare pentru a ne transforma visele în realitate. Astăzi, să ne reamintim de importanța accesului egal la educație pentru toți, indiferent de locul în care ne aflăm sau de circumstanțele noastre. Fie ca această zi să ne inspire să investim în învățare, să cultivăm curiozitatea și să construim împreună o lume mai înțeleaptă, mai empatică și mai incluzivă”, a transmis domnul Valentin Ionescu, presedintele ISF.  

Evenimentul a fost moderat de domnul Profesor Marian SIMINICĂ – Directorul executiv al Institutului de Studii Financiare și a constituit un prilej de a discuta și lansa noile ediții ale programelor pe care ISF le desfășoară în parteneriat cu 21 de universități din România, cu ASF, AAF, BVB și UNSAR. ”Ca în fiecare an, cu prilejul Zilei Internaționale a Educației lansăm ediția de toamnă a proiectelor de educație financiară destinate studenților. În parteneriat cu Autoritatea de Supraveghere Financiară și cu sprijinul entităților care activează în piețele financiare nebancare, oferim și în acest an universitar un amplu program de educație financiară pentru studenți, care include mai multe proiecte, atât de inițiere, cât și de aprofundare a cunoștințelor despre investițiile financiare și asigurări”. 

La rândul său, doamna Mihaela ONOFREI, profesor în cadrul Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași și membru al Consiliului Științific ISF a subliniat rolul educației în formarea noilor generații. “Așteptam această întâlnire pentru a ne încărca de energie. Poate cea mai importantă parte a proiectelor demarate de ASF și ISF este că unim universități, mediul de afaceri, autorități pentru că studenții au nevoie de îndrumare, de modele. Aceste sesiuni pe care le demarăm în parteneriat cu ASF și ISF de lucrări științifice, de proiecte, workshop-uri sunt foarte importante pentru studenții noștri și sunt șanse mari să ducem mai departe aceste proiecte pentru că împărtășim aceleași valori.” 

Mariana CIUREL din cadrul Bursei de Valori București a mulțumit întregii echipe ISF și ASF pentru colaborare și a urat la mulți ani tuturor profesorilor. “Recunoștința noastră pentru munca profesorilor este substanțială. BVB este alături de inițiativele cu privire la educația financiară și de mediul universitar prin crearea de noi cursuri / programe ce le oferă studenților ocazia de a se familiariza cu investițiile.” 

La eveniment a participat și domnul Horia GUSTĂ, Președintele Asociației Administratorilor de Fonduri din România  salutând inițiativele de educație financiară. “Mă bucur că am ajuns la cea de-a III-a ediție a Academiei de Investiții. Este rolul nostru să educăm noile generații cu privire la piața de capital și sunt de părere că toți putem contribui la educarea lor. Așa cum spunea și domnul Siminică, premiile au fost modificate pentru a oferi studenților ocazia de a pune în practică noțiunile învățate în cadrul celor 8 module teoretice + modulului aplicativ. Este foarte important să conștientizăm că acum plantăm semințele, urmând ca mai târziu să culegem roadele” 

A urmat o scurtă prezentare a programului SmartFIN@ISF & Laboratorul Academic ASF, unde domnul Siminică a punctat principalele teme și modalități de desfășurare a sesiunilor punând accentul pe evenimentele în format fizic. Domnul Ieronim ȘTEFAN, Coordonatorul departamentului de educație financiară din ISF a făcut o prezentare a rezultatelor obținute în anii precedenți. “Dorim să mulțumim fiecăruia dintre voi pentru contribuțiile aduse proiectelor ISF de educație financiară. Aceste parteneriate sunt extrem de importante pentru noi, pentru că fără susținerea dumneavoastră nu ajungeam ca prin programul SmartFIN@ISF, în ultimii 4 ani, la 175 de întâlniri la care au participat 12.603 de studenți.”  

La rândul său, domnul Alexandru CIUNCAN – Președintele și Directorul General al UNSAR a salutat intenția continuării proiectelor deja consacrate alături de ISF și ASF. “Facem mult mai multe lucruri decât făceam în trecut, sperăm mai puține de cât vom face pe viitor. Mergem cu campaniile noastre de educație financiară către toată țara. Un proiect drag nouă este Academia de Asigurări, unde modulele teoretice și practice sunt oferite de experții în asigurări studenților. 10 centre universitare din țară au fost prezente în cadrul ultimei ediții a Academiei de Asigurări, 60 de tineri studenți au participat la cea de-a III-a ediția AdA, 10 echipe a cîte 3 studenți fiind selectate pentru a merge mai departe. Dorim să extindem acest program, astfel încât la următoarea ediție să nu mai fie 60 studenți înscriși, ci 600, dorindu-ne astfel să consolidăm parteneriatul nostru cu ISF și cu universitățile.” De asemenea, domnul Președinte UNSAR a subliniat importanța programului SmartFIN@ISF & Laboratorul Academic ASF, prin care se facilitează interacțiunea experților din asigurări cu studenții și poate duce la includerea lor în această piață, prin angajare. 

Referitor la zona de cercetare, doamna Raluca Lădaru, profesor în cadrul Academiei de Studii Economice din București și coordonator al Revistei de Studii Financiare din ISF a urat la mulți ani tuturor profesorilor cu ocazia Zilei Internaționale a Educației și a punctat principalele teme pe care ISF le abordează cu privire la cercetare științifică. “Activitatea de cercetare a ISF vizează mai multe direcții. Promovăm activitatea de cercetare a profesorilor, doctoranzilor, studenților. Avem 2 numere ale Revistei care apar anual, iar în funcție de participarea în cadrul conferințelor de specialitate organizate de partenerii noștri universitari se adaugă unul sau mai multe numere speciale. Revista online ISF Working Papers este dedicată studenților interesați de o carieră academică, dar și celor care își doresc să se profesionalizeze într-una din piețele financiare.” 

În finalul sesiunii, domnul Marian Siminică alături de domnul Paul Dumitru au vorbit despre următoarele evenimente de tip Noaptea Albă a Universităților, un program ASF realizat cu sprijinul ISF, prin care personalități din România vin și susțin discursuri în fața studenților cu scopul de a-i ajuta atât pe plan personal, cât și pe plan profesional. 

-