24.04.2025 - 25.04.2025
Trainer
Niculescu Maria
Tip curs
Sală
Grup țintă

Cursul se adresează unei game largi de profesionisti cu responsbilităţi în managementul şi guvernanţa: marilor companii (cotate sau nu la bursa de valori), IMM-urilor cotate la bursa de valori, IMM-urilor situate pe lanţul de valoare al marilor grupuri, companiilor de asigurări, SIF-urilor şi SAI-urilor: 
-    Manageri;
-    Administratori;
-    Directori de departament (financiar, contabil, marketing/comunicare, strategie, dezvoltare);
-    Analişti financiari, analişti ESG, analişti de portofolii; 
-    Auditori;
-    Consultanţi.
Cursul se adresează, de asemenea, membrilor Consiliilor de administratie, de conducere si supraveghere, care potrivit legii au responsbilitatea colectivă de a se asigura că raportul privind durabilitatea este întocmit conform exigenţelor legale. El este de o mare utilitate şi pentru responsabilii organizaţiilor societăţii civile care au misiuni în domeniul dezvoltării durabile. 
 

Obiectivele cursului

Programul va asigura sensibilizarea participanților cu privire la problematica raportării de durabilitate şi va contribui la îmbogăţirea competenţelor acestora de a:
-    Conceptualiza aspectele legate de raportarea de durabilitate;
-    Operaţionaliza şi aplica noile exigenţe de raportare în practica profesională, după caz; 
o    Pregăti dispozitivele interne de raportare de durabilitate; 
o    Pregăti sau colecta informaţiile de durabilitate;
o    Organiza procesul de evaluare a materialităţii/semnificaţiei aspectelor/informaţiilor privind durabilitatea;
o    Contribui la elaborarea raportului privind durabilitatea;
o    Analiza şi interpreta informaţiilor din raportul privind durabilitatea;
o    Conecta informaţiie din raportul de durabilitate cu cele din situaţiile financiare. 
-    Exercita raţionamentele profesionale în evaluările de materialitate şi în fundamentarea deciziilor cu privire la aspectele de durabilitate şi la informaţiile ce vor fi incluse în declaraţia privind durabilitatea. 
 

Tematica

1.    Cadrul reglementar european şi naţional privind raportarea de durabilitate 
-    Principalele reglementări europene privind tranparenţa în materie de durabilitate
-    Concepte de bază privind durabilitatea şi raportarea de durabilitate: investiţii/activităţi durabile, activităţi eligibile/aliniate la Taxonomia verde; activităţi de tranziţie şi de facilitare; aspecte de durabilitate; impacturi, riscuri şi oportunităţi; lanţ valoic etc. 
-    Punctele cheie ale Directivei CSRD privind raportarea de durabilitate de către întreprinderi, ale Regulamentul (UE) 2019/2088 privind informațiile de durabilitate în sectorul serviciilor financiare, ale Ordinului (MF) nr. 85 din 12 ianuarie 2024 și ale Normei ASF  ASF nr. 4 din 20 februarie 2024, referitoare la raportarea privind durabilitatea.

2.    Raportul privind durablitatea: exigenţe de întocmire şi publicare  
-    Obligativitatea raportării de durabilitate: entități vizate, termene, responsabilităţi
-    Baza generală de întocmire a raportului privind durabilitatea 
-    Principii, perimetru şi domenii de raportare
-    Conţinutul şi structura raportului privind durabilitatea
-    Prezentare succintă a celor patru părţi ale raportului privind durabilitatea
 
3.    Standardizarea informaţiilor din raportul privind durabilitatea cu Standarele europene de raportare privind durabilitatea (ESRS/ European Sustainability Reporting Standard)
-    Arhitectura ESRS: conţiutul şi interesul diferitelor categorii de standarde 
-    Exigenţele standardelor transversale ESRS1 (Cerinţe generale) şi ESRS 2 (Prezentări de informaţii cu caracter general)
-    Standardele tematice: privire de ansamblu privind arhitectura şi exigenţelor acestora 
-    Integrarea exigențelor ESRS în Raportul privind durabilitatea

4.    Procesul de evaluare a materialităţii informațiilor de inclus în Raportul privind durabilitatea  
4.1.    Principiul dublei materialităţi
-    Materialitate şi dubla materialitate (financiară şi de impact).
-    Explicarea conceptelor
-    Demersul general de evaluare a dublei materialităţi
4.2.    Procesul de identificare a impacturilor, riscurilor şi oportunităţilor (IRO) materiale
-    Etapele procesului de identificare şi evaluare
-    Criterii de evaluare a materialităţii de impact şi a materialității financiare
-    Evaluarea impacturilor, riscurilor şi a oportunităţilor (IRO) materiale 
-    Lista IRO legate de aspectele de durabilitate materiale 
4.3.    Evaluarea materialităţii informaţiilor şi stabilirea informaţiilor de raportat

5.    Conectivitatea informaţiilor din raportul privind durabilitatea cu cele din Declarația PAI a entităților financiare 
-    Conexiunea dintre reglementările europene de referinţă în materie de durabilitate : Directiva CSRD, Regulamentul Taxonomie si Regulamentul SFDR
-    Conectivitatea informaţiilor din raportul privind durabilitatea cu cele din Declarația PAI
-    Determinarea și semnificația principalilor indicatori cheie de performanță

Concluzii

Investiție

Investiția necesară pentru acest curs include: materiale de curs, pauze de cafea şi certificat de participare. 

Detalii curs

Anul 2025 este primul an de publicare a Raportului de durabilitate pentru exercițiul 2024, potrivit Directivei (UE) 2022/2464 a Parlamentului European și a Consiliului din 14 decembrie 2022 privind raportarea de durabilitate de către întreprinderi (Directiva CSRD - Corporate Sustainability Reporting Directive).
Directiva a fost transpusă în România prin: Ordinul Ministerului Finanțelor (MF) nr. 85 din 12 ianuarie 2024 pentru reglementarea aspectelor referitoare la raportarea privind durabilitatea; Ordinul BNR nr. 1 din 16 mai 2024 privind modificarea și completarea Ordinului Băncii Naționale a României nr. 27/2010 pentru aprobarea Reglementărilor contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară și modificarea și completarea Ordinului Băncii Naționale a României nr. 6/2015 pentru aprobarea Reglementărilor contabile conforme cu directivele europene; Norma ASF nr. 4 din 20 februarie 2024 privind modificarea și completarea Normei Autorității de Supraveghere Financiară nr. 39/2015 pentru aprobarea Reglementărilor contabile conforme cu Standardele internaționale de raportare financiară.
Elaborarea Raportului privind durabilitatea este rezultatul unui proces complex, care cuprinde o serie de aspecte de noutate pe planul principiilor,  conţinutului, modului de identificare și de raportare a informaţiilor, al verificării şi asigurării acestora. 
Acest proces trebuie pregătit cu rigurozitate, prin mobilizarea expertizei interne şi, după caz, externe şi printr-un dialog constructiv cu toate părţile interesate, situate pe diferite verigi ale lanţului valoric al întreprinderii. Un prim pas îl constituie cunoaşterea reglementărilor naţionale şi europene în materie de raportare de durabilitate, înţelegerea exigenţelor şi acomodarea cu spiritul acestora, selecţionarea din multitudinea de exigenţe a celor cu incidenţă asupra entității în cauză, respectiv utilizarea lor pentru elaborarea unei foi de parcurs a viitorilor paşi ai procesului de raportare privind durabilitatea.  

Programul se va desfășura la sala de curs din Str. Popa Petre, Nr. 24, sector 2, București în perioada:

  • 24 aprilie 2025 – 8 ore, intrevalul orar 09:00-17:00
  • 25 aprilie 2025 – 8 ore, intervalul orar 09.00-17:00
Nr. de ore
15
Detalii Trainer

Maria NICULESCU, profesor universitar, conducător de doctorat în specialitatea „contabilitate” în România, profesor asociat sau invitat la diverse universități francofone, printre care Conservatorul Național de Arte și Meserii (Cnam) Paris, Universitatea din Liège (HEC), Universitatea din Orléans, IAE/Universitatea din Nantes, Universitatea Lyon 2 Lumière. Practician cu o bogată experienţă naţională şi internaţională în domeniul managementului şi dezvoltării. Co-inițiator și director adjunct al Catedrei UNESCO "Strategia pentru dezvoltarea țărilor în tranziție" (1996-2002) şi Director (1994-2002) al Institutului Național de Dezvoltare Economică (INDE) în cadrul ASE Bucureşti şi Cnam Paris. Director al Direcției de cooperare economică şi dezvoltare durabilă a Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) Paris și Reprezentant Permanent al OIF pe lângă Uniunea Europeană la Bruxelles (2002-2010). Director şi profesor universitar la Școala Superioară a Francofoniei pentru Administrație ş Management de la Sofia (2013-2019). Autor și co-autor de cărți şi manuale în limba română și franceză în economie, analiză şi diagnostic financiar, analiză strategică şi strategie de întreprindere, epistemologia cercetării, economie socială etc, a numeroase articole și studii științifice în strategie, analiză financiară, informaţii nefinanciare, teorii financiare etc,  membru în comitete editoriale ale unor reviste internaţionale. Iniţiator al unor programe naţionale şi internaţionale de cooperare universitară şi de cooperare economică, s-a orientat în ultimii ani spre  finanţele durabile, economia socială şi dezvoltarea durabilă conducând lucrări de cercetare sau activând ca expert în proiecte europene şi /sau fracofone. 

Locatie
Strada Popa Petre Nr. 24, Sector 2
Preț cu TVA
1010 RON
Enroll to course