30 Martie 2023

Acțiunile organizate și desfășurate de ISF în săptămâna Global Money Week 2023

 

Institutul de Studii Financiare (ISF) s-a alăturat, pentru al IX-lea an consecutiv, inițiativei Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) și a organizat, în săptămâna Global Money Week – GMW (20-26 martie 2023), o serie de programe și acțiuni de educație financiară destinate mediului academic, mediului de afaceri, elevilor și studenților.

Programele desfășurate de ISF au vizat creșterea nivelului de educație financiară atât la nivelul profesorilor, cât și la nivelul elevilor și studenților, prin facilitarea accesului copiilor și tinerilor la noțiuni și informații care privesc piețele financiare.

Cel mai important eveniment din săptămâna GMW 2023, a fost organizarea celei de-a VII-a ediţii a Conferinţei Europene a Serviciilor Financiare ECFS 2023 - Reforme europene pentru sustenabilitate şi tranziția verde în sectorul financiar". Evenimentul a avut loc la Brașov, în sistem hibrid. Lucrările din acest an au generat dezbateri cu privire la stabilitate financiară, educaţie financiară şi rezilienţă, scoruri ESG, precum şi la aplicarea ultimelor noutăți legislative. Economişti, profesori şi reprezentanţi ai mediului de afaceri s-au întâlnit pentru a stabili care este cea mai bună cale pentru a trece de crizele actuale și au prezentat perspectiva economică și managerială a realităților din domeniul financiar.

Conferința a fost împărțită în mai multe paneluri. Un panel a fost dedicat dezbaterilor, un panel - educaţiei financiare şi unul - formării profesionale, participanţii fiind în mare măsură reprezentanţi din mediul profesional și din pieţele financiare nebancare. De asemenea, au fost organizate şi patru paneluri academice unde cadre didactice universitare, doctoranzi, din ţară şi din străinătate au susţinut lucrări de cercetare ştiinţifică. La conferință au participat aproximativ 140 de persoane.

O premieră anul acesta a fost organizarea, împreună cu Autoritatea de Supraveghere Financiară, a programului de educație financiară Noaptea Albă a Universităților, un eveniment adresat studenților din București, precum și elevilor din clasele a XI-a și a XII-a. Aproximativ 1500 de participanți au fost prezenți la sesiunile organizate de ISF și A.S.F. în cadrul Nopții Albe a Universităților, unde printre invitați s-au numărat  personalități din business, sport, mass-media și mediul academic, precum: Marian Alecu - antreprenor, Răzvan Exarhu - jurnalist, producător și prezentator radio și TV, Adrian Sasu - general manager Alezzi Yacht, co-fondator Square Music, Ionuț Datcu - managing partner WOPA și producător de film, Adrian Măniuțiu - antreprenor EM360 Group,  Cristian Movilă - visual artist - The New York Times, Virgil Stănescu - președinte Sports Hub, Costin Dămășaru - dr. drd. psih. - fondator și director general Veruvius, Mihai Purcărea - CEO BRD Asset Management,  Florin Ilie - Vicepreședinte ING Bank, Viorica Păcurar - Director Vânzări Retail NN Asigurări de Viață,  Oana Botolan - managing partner CTeam România, Dan Trifu - drd., CFA, MBA -  Partener și Director în România la Rix Group AG, Cosmin Joldeș - prof. univ. dr., trainer, explorator, Lucian Botea - prof. univ. dr., Răzvan Dobrescu - prof. univ. dr. și Rareș Cristian Bișag - Fondator, Președinte și Director General al ROSPIN.

 Invitații au căutat prin experiențele lor să-i ajute pe tineri să-și transforme pasiunile în afaceri sau carieră.

Principalele acţiuni organizate de ISF sub egida GMW 2023 au fost:

  • 14 sesiuni Start2Learn: Finanţe personale - un program național de educație financiară,         adresat elevilor din ciclul liceal. Peste 290 de copii au învățat noțiunile de bază de care au nevoie pentru a începe planificarea propriilor obiective financiare, baza unei vieți financiare sănătoase.
  • 2 sesiuni SmartFIN@ISF - Seminare de Perfecţionare Vocaţională. Acesta are drept obiectiv îmbunătățirea abilităților și cunoștințelor studenților, viitori consumatori de servicii financiare (la finalul studiilor), dar și potențiali angajați în piețele financiare (asigurări, bănci, pensii private, investiții).
  • 6 sesiuni FinTTT - Formarea personalului didactic din învățământul preuniversitar în domeniul financiar nebancar.
  • 1 întâlnire IMM Hub, un program organizat împreună cu A.S.F. și dedicat mediului antreprenorial, o platformă interactivă de consultare a antreprenorilor cu privire la dificultățile pe care le întâmpină, precum și de prezentare a unor soluții concrete pe care le oferă piețele financiare non-bancare.
  • 2 sesiuni Academia de Asigurări - un program de specializare profesională dedicat studenților, care constă într-o serie de module de instruire susținute de specialiști din domeniul asigurărilor.

 

Global Money Week este un eveniment internațional desfășurat sub patronajul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), în cadrul căruia comunități întregi își unesc eforturile pentru a stimula o mai bună cunoaștere a mediului financiar și pentru a oferi tinerilor instrumentele și inspirația necesare pentru a-și modela propriul viitor. Această inițiativă reunește organizații din aproape 170 de țări și implică anual peste 40 de milioane de copii și tineri.

Planifică-ți banii, plantează-ți viitorultema oficială a GMW2023 a avut drept scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța adoptării unei abordări responsabile, informată și orientată spre viitor în luarea deciziilor financiare. Viitoarea bunăstare financiară individuală este strict legată de sănătatea planetei și a societății în ansamblu.

ISF va contina să desfășoare și să dezvolte în viitor programe educaționale care să contribuie la creșterea nivelului de educație financiară a populației.

 

-