11 Aprilie 2023

Institutul de Studii Financiare celebrează un an de la instituirea Zilei Educației Financiare la data de 11 aprilie. România are nevoie de creșterea gradului de cuprindere a educației financiare, mai ales la nivelul elevilor și al studenților. Un astfel de demers va determina, în timp, o mai bună înțelegere de către aceștia a noțiunilor, a conceptelor și a produselor financiare, fapt care va contribui la maturizarea piețelor financiare non-bancare locale.

În acest sens, ISF a derulat, în ultimul an (aprilie 2022-aprilie 2023), o serie de programe și activități de educație financiară.

 

  1. Proiecte adresate elevilor și studenților

 

SmartFIN@ISF - Seminare de perfecţionare vocaţională pentru studenți

Au fost stabilite parteneriate academice cu 21 universități din România pentru a continua să susțină eforturile de educație financiară prin atragerea studenților din anii  terminali, licență sau masterat în domeniul serviciilor financiare. 

Proiectul SmartFIN@ISF - Seminare de perfecționare vocațională” își propune să îmbunătățească abilitățile și cunoștințele studenților care vor deveni consumatori de servicii financiare (la finalul studiilor) dar și potențiali angajați/investitori în piețele financiare (asigurări, bănci, pensii private, investiții).

În perioada 11 aprilie 2022 – 11 aprilie 2023 au fost organizate 38 de întâlniri cu participarea a 53 de experți din domeniu, din cadrul Institutului de Studii Financiare, Autorității de Supraveghere Financiară, membrii ai asociațiilor profesionale din domeniul financiar, precum și parteneri ai Institutului de Studii Financiare. Dintre acestea, 9 sesiuni au fost organizate în parteneriat cu Laboratorul Academic al Autorității de Supraveghere Financiară în următoarele centre universitare - București, Iași, Alba Iulia, Timișoara, Brașov și Craiova. Seminarele din perioada 2022-2023 s-au organizat online şi la sală (București, Iași, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Brașov) sau în sistem hibrid. La seminare au participat 2.354 de studenți care au primit certificate de participare din partea ISF,  acestea  fiind recunoscute de instituțiile active în domeniul piețelor financiare nebancare.

 

Premiere lucrări de comunicări studenţeşti

Institutul de Studii Financiare - ISF în parteneriat cu membrii săi au oferit posibilitatea obținerii de premii în urma participării la Sesiunile de comunicări științifice organizate în cadrul Universităților partenere pentru studenți/masteranzi care au prezentat cele mai bune demersuri de cercetare în domeniile Piețe financiare/ Asigurări și pensii private/ Piață de capital. În perioada aprilie 2022 – aprilie 2023 au fost oferite premii în cadrul a 5 facultăţi (4 centre universitare) din ţară:

  • Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași - Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, Sesiunea anuală de comunicări științifice studențești, organizată în data de 16 aprilie 2022 – 3 premii acordate;
  • Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia – Facultatea de Științe Economice, Sesiunea de Comunicări Științifice a Studenților IN-EXTENSO INNOVATION FOR NEXTGEN EU / STUDENT’S CONFERENCE, organizată în data de 18-19 mai 2022 – 3 premii acordate;
  • Universitatea din Craiova - Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, Conferința” Cea mai bună idee de afaceri,” organizată în perioada 9-23 mai 2022 – 3 premii acordate.
  • Academia de Studii Economice din București - Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori, Sesiunea anuală de comunicări științifice studențești, organizată în data de 7 aprilie 2023 – 3 premii acordate;
  • Academia de Studii Economice din București - Facultatea Contabilitate și Informatică de Gestiune, Sesiunea anuală de comunicări științifice studențești, organizată în data de 7 aprilie 2023 – 3 premii acordate;
  • Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Sesiunea anuală de comunicări științifice studențești, organizată în data de 7 aprilie 2023 – 4 premii acordate;

Start2Learn: Finanţe personale

În baza parteneriatului cu Autoritatea de Supraveghere Financiară, Institutul de Studii Financiare a implementat în perioada 3 octombrie 2022 – 11 iunie 2023 programul naţional de educaţie financiară Start2Learn: Finanţe personale, un proiect adresat elevilor din ciclul liceal, clasa a XI-a din anul şcolar 2022-2023, profil tehnologic sau tehnic. Proiectul a fost creat în vederea prezentării noțiunilor de bază de care elevii au nevoie să înceapă a planifica obiectivele financiare şi să îi ajute a pune bazele unei vieți financiare sănătoase. Prin participarea la acest program, elevii au obținut cunoștințe despre: întocmirea şi monitorizarea unui buget de venituri şi cheltuieli care îi ajută să identifice modalitatea eficientă de utilizare a resurselor financiare, stabilirea unor obiective financiare realiste care îi ajută să îşi planifice mai bine resursele financiare pe termen scurt, mediu, lung şi evaluarea situației financiare prezente și identificarea unor metode de a economisi pentru atingerea anumitor obiectivele propuse. 

Proiectul pilot a fost demarat în 21 licee6 din Bucureşti, 6 din Craiova, 3 din Ploiești, 3 din Alba-Iulia și 3 din Iași însumând un număr de 542 elevi participanţi. Proiectul a constat în 114 sesiuni la clasă susţinute de un număr de 36 formatori, experţi din domeniul financiar nebancar, membrii ai UNSAR sau AAF, la care s-au alăturat cadre academice din cadrul ASE București - FABBV și alți actori importanți ai pieței financiare non-bancare din România.

Odată cu finalizarea modulelor la clasă, elevii au avut posibilitatea de participare la concursul din cadrul programului Start2Learn, concurs ce a constat în analizarea şi rezolvarea unui studiu de caz privind întocmirea unui buget de venituri şi cheltuieli pentru 3 luni. Cele mai bune soluţionări ale studiului de caz au fost premiate (2 premii Craiova)

 

Academia de Investiții (AdI)

Prima ediție a Academiei de Investiții a fost un program de specializare profesională dedicat studenților din ciclul de licenţă, realizat de Institutul de Studii Financiare (ISF) cu sprijinul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.), Asociația Administrării Fondurilor (AAF) și al Bursei de Valori București (BVB). Programul a inclus 8 module de instruire susținute de specialiști din domeniul financiar, precum și un modul practic - modulul Start2INVEST ce a presupus deschiderea unui cont de tranzacționare pe platforma demo a BVB, ArenaXT, pentru a exersa cumpărarea și vânzarea de instrumente financiare tranzacționate la BVB. Tinerii interesați și-au putut dezvolta cunoştinţele necesare pentru a activa în domeniul pieţei de capital. Programul le-a oferit oportunitatea de a-și îmbogăți cunoștințele obţinute prin realizarea unui studiu de caz care le-a adus posibilitatea de a câștiga un laptop pentru fiecare membru al echipei ce a ocupat locul 1.

Prin intermediul unei preselecții, din cele 35 de echipe a câte 3 membri, din cadrul a 13 universități partenere, au fost alese 10 echipe ce au participat la modulele de instruire și la cel aplicativ.

Modulele au fost susținute de 16 specialiști şi profesionişti din domeniul financiar, iar modulul aplicativ (ArenaXT) a fost prezentat de un număr de 3 specialiști din cadrul BVB.

 

Antrenament Financiar

Programul Antrenament financiar oferă noțiunile de bază de care sportivii au nevoie pentru a începe să îşi planifice obiectivele financiare şi îi ajută să pună bazele unei vieți financiare sănătoase atât în timpul carierei lor, cât şi după încheierea ei. Acest program se adresează atât sportivilor, cât şi antrenorilor, fiind promovat cu ajutorul formatorilor, managerilor şi cluburilor sportive.

Obiectivele generale ale programului

  • Creşterea nivelului de educaţie financiară a participanţilor,
  • Înţelegerea conceptelor specifice pieţelor financiare nebancare (investiţii, pensii private şi asigurări),
  • Oferirea de informaţii pertinente şi utile, traduse într-un limbaj prietenos, indiferent de nivelul de cunoştinţe economice.

Primul eveniment de acest gen a avut loc în data de 14 martie 2023 la UNEFS și au participat 50 de studenți.

Academia de Asigurări

Este un program de specializare profesională dedicat studenților, realizat de UNSAR în parteneriat cu Institutul de Studii Financiare (ISF) și constă într-o serie de module de instruire susținute de specialiști din domeniul asigurărilor.

Academia se  afla la ediția a II-a. În aceasta  editie s-au înscris 13 echipe a cate 3 membrii. Dintre acestea 10 au mers mai departe. După parcurgerea celor 8 module, cele 10 echipe vor avea de rezolvat un studiu de caz. Acesta  va fi evaluat de către o comisie.

Primele 3 echipe conform punctaj vor fi castigatoare.

Premiile oferite sunt următoarele: 

  • Locul I: un laptop pentru fiecare membru al echipei;
  • Locul  II: o tabletă pentru fiecare membru al echipei;
  • Locul III: o pereche de căști fără fir pentru fiecare membru al echipei.

      2. Proiecte adresate profesorilor

Sesiuni de formare profesională continuă:  „Formarea personalului didactic din învățământul preuniversitar în domeniul financiar nebancar (FinTTT)”

Pentru al doilea an de la obţinerea acreditării, ISF a organizat sesiuni de formare profesională adresate cadrelor didactice din mediul preuniversitar care predau / urmează să predea Educaţia Economico - Financiară în învăţământul gimnazial, în scopul conformării la cerinţele de formare profesională continuă. În cadrul FinTTT procesul de instruire include atât sesiuni de instruire, organizate în sistem online, de tip online meeting (sesiuni sincron), dar şi sesiuni de instruire de tip asincron, în cadrul platformei de e-learning a ISF, în acest sens fiind derulate activităţi cu caracter permanent de organizare, monitorizare, suport tehnic şi evaluare a participanţilor.

În  perioada 11 aprilie 2022 – 11 aprilie 2023 au fost organizate 16 grupe de participanţi, însumând un număr de 433 cadre didactice înscrise.

Desfășurarea seriilor de curs a presupus un număr de 960 de ore de instruire aferente celor 16 grupe de curs ce au finalizat programul de formare continuă.

 

Sesiuni de formare profesională continuă:  „ Formarea personalului didactic din învăţământul primar în domeniul financiar (StartFIN)”

Din luna august 2022, ISF a primit acreditarea programului Formarea personalului didactic din învăţământul primar în domeniul financiar (StartFIN) dedicat cadrelor didactice preuniversitare din învăţământul primar și a lansat primele serii ale acestuia. Lansarea programului StartFIN, la începutul lunii septembrie, prin intermediul comunicatului de presă și a informărilor transmise Inspectoratelor Scolare Județene a fost de interes pentru cadrele didactice. Astfel, până la data raportării au fost înregistrate peste 1500 de solicitări precum și 372 de dosare de înscriere complete.

Până în prezent au fost organizate 15 grupe de participanţi, însumând un număr de 360 cadre didactice înscrise și 360 de ore de instruire.

 

  1. Proiecte adresate mediului de afaceri

IMM Hub - Scopul programului este de a construi o platformă interactivă de consultare a antreprenorilor cu privire la dificultățile pe care le întâmpină, de a disemina cu ajutorul lor programe de educație financiară destinate mediului antreprenorial și angajaților acestuia, precum și de prezentare și bună înțelegere a unor concepte din cadrul piețelor financiare non-bancare. Acest program își propune să adreseze nevoi concrete identificate în cadrul dialogului continuu cu antreprenorii, dezvoltând și consolidând astfel demersul de educație financiară pe care îl realizează în comun Institutul de Studii Financiare și Autoritatea de Supraveghere Financiară.

 

  1. Evenimente de educație financiară organizate de ISF

ISF a organizat o serie de evenimente tradiționale în pieţele financiare şi a inclus, în baza obiectivelor anuale o serie de evenimente punctuale menite să susţină eforturile de educaţie financiară.

Eveniment

Data

Număr vizualizări / participanți

Conferința Internațională ICMEA 2022, ediția a XIV-a

19-20 mai 2022

150 participanți

Conferința Piața de capital: reglementări și facilități menite să dezvolte piața de capital

2 iunie 2022

921 vizualizări

Ziua Internațională a Educației – în domeniul financiar

5 octombrie 2022

36 participanți

Conferința Globalizarea și Învățământul Superior în Economie și Administrarea Afacerilor, Ediția a XIV-a - GEBA 2022

20 octombrie 2022

120 participanți

Conferința Internațională ISF 2022, Ediția a VIII-a – 20 de ani de formare și certificare în România

10 noiembrie 2022

170 participanți

IMM Hub - București

15 noiembrie 2022

30 participanți

IMM Hub – Alba Iulia

17 noiembrie 2022

45 participanți

Conferinta Asigurarea, centura de siguranță în transporturi

29 noiembrie 2022

307 vizualizări

Conferința Quo Vadis 2023 – Asigurările de viață: stimuli pentru economie, sprijin pentru consumatori pe timp de criză, ediția a V-a

9 februarie 2023

15 participanți + 3000 vizualizări

Conferința Europeană a Serviciilor Financiare – ECFS 2023, ediția a VII-a – Reforme europene pentru sustenabilitate și tranziția verde în sectorul financiar

23-24 martie 2023

24 participanți + 30.000 vizualizări

TOTAL

34.818 (vizualizări /participanți)

 

  1. Participări la evenimente de educație financiară

 

Eveniment

Data

Număr vizualizări / participanți

Summit de Educație Financiară: Oportunități oferite pe piața de capital

6 iunie 2022

150 participanți

Forumul Educaţiei Financiare

9 iunie 2022

1300 vizualizări

Forumul România Digitală

21 iunie 2022

20000 vizualizări

ZF BANKERS SUMMIT

11-13 iulie 2022

55000 vizualizări

Întâlnirea anuală informală UNSICAR

1 septembrie 2022

70 participanți

Cum poate deveni piața de capital din România motorul economiei

7 septembrie 2022

23 participanți / 553 vizualizări

Forumul Pieței de Capital, ediția a V-a – Financial Intelligence

 

12 septembrie 2022

29 participanți / 919 vizualizări

Maratonul de Educație Financiară - Profit.ro

20 septembrie 2022

12 participanți / 203 vizualizări

Academic FinHUB

5 octombrie 2022

9 participanți

StudFit4LabourMarket – ASE București – 23-25 noiembrie cu ocazia Zilei Economistului

13 decembrie 2022

6 participanți

Dezbatere ”Reziliența: fundația pentru un viitor mai bun. Cum navigăm în ape tulburi?”

13 decembrie 2022

6 participanți

The Diplomat – Bucharest’s Awards Gala 2022

13 decembrie 2022

27 participanți

IMM Hub la Cluj-Napoca

2 februarie 2023

40 participanți

Noaptea albă a Universităților

21 martie 2023

1500 participanți

TOTAL

79.847 (vizualizări /participanți)