Institutul de Studii Financiare în parteneriat cu Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași vă invită în data de 19 martie 2021, ora 10:00 la Seminarul de Perfecționare vocațională SmartFIN@ISF. Seminarul cuprinde prezentări interactive pe subiectul carierei și prezentări de studii de caz, aspecte tehnice și practice din domeniul asigurărilor, pieței de capital, pensii.
Invitați speciali la sesiunea din 19 martie:
Prof. univ. dr. Marian SIMINICĂ, Director executiv al ISF și profesor universitar doctor la Universitatea din Craiova, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, susține cursuri la disciplinele Analiză economico-financiară și Diagnosticul financiar al firmei și este conducător de doctorat în domeniul Contabilitate. Are o experiență bogată în managementul universitar, ocupând funcția de Prodecan al Facultății (2008 – 2012), responsabil cu cercetarea științifică și asigurarea calității învățământului, precum și pe cea de Decan, în perioada 2012 – 2016. A fost Vicepreședinte al Consiliului Director al Asociației Facultăților de Economie din România (2012-2016). Este membru al mai multor asociații profesionale din domeniul economic, respectiv: expert evaluator ANEVAR, fiind Secretar General al asociației în perioada 2016-2017; expert contabil, membru CECCAR; consultant fiscal, membru CCFR. Din anul 2014 este Vicepreședinte al Societății Române de Analiză Economico - Financiară (SRAEF). Din anul 2017 este membru al Comisiei CNATDCU ”Științe Economice și Administrarea Afacerilor”, iar din anul 2018 membru al Comisiei de experți permanenți ARACIS, contribuind la evaluarea externă a numeroase programe de studii de licență și masterat din domeniul economic. Are o vastă experiență în activitatea de cercetare științifică concretizată în publicarea a 7 cărți și manuale universitare, peste 60 articole în reviste de specialitate, dintre care 12 articole în reviste indexate Web of Science cu AIS nenul, participarea la conferințe naționale și internaționale, participarea la contracte de cercetare științifică ca director de grant sau membru în echipa de cercetare. Este recenzor pentru mai multe reviste indexate Web of Science și membru în comitetul de redacţie pentru mai multe reviste indexate în Baze de Date Internaționale. Direcțiile principale de cercetare sunt: performanțele financiare și riscurile întreprinderilor; analize economico-financiare sectoriale; modele de cercetare a comportamentului întreprinderilor.
Crina DRĂGAN este de 12 ani în NN și are experiență în dezvoltarea, coordonarea și implementarea cursurilor pentru management și dezvoltarea forței de vânzari. În tot acest timp ea a jucat un rol cheie în activități precum coordonarea echipelor de manageri în implementarea și dezvoltarea standardelor de performanță, training și coaching de performanță cu echipele de manageri pe obiective de performanță, management de activitate și de vânzare, dezvoltarea business-ului, monitorizarea implementării programelor de training și dezvoltare, propunerea acțiunilor de îmbunătățire și adaptarea activităților cu părțile implicate.
Mihnea BĂRBULESCU are o experiență de peste 20 ani în piața de capital din România, cu expertiză in domeniul vânzărilor produselor de trezorerie, a serviciilor de investiții financiare precum și a serviciilor de administrare a portofoliilor colective și individuale. Cunoștintele au fost acumulate în cadrul unor instituții (financiare) prestigioase din România, precum Raiffesisen Bank, Raiffeisen Capital & Investment S.A, BT Securities, Erste Asset Management România. Ocupă la momentul de față poziția de Director Executiv în conducerea Erste Asset Management România și coordonează activitățile de vânzări, marketing și gestionarea produselor.
Marius ACATRINEI a absolvit în 2013 doctoratul în cadrul Institutului de Prognoză Economică (Academia Română) cu tema modelării riscului de piață și în 2015 postdoctoratul la Academia Romana cu titlul „Tendințe actuale în modelarea riscurilor financiare. Aplicații pentru România” sub îndrumarea prof.acad.dr Lucian Albu. Este alumni al centrului de training Joint Vienna Institute unde a absolvit 6 cursuri în perioada 2011-2017. A participant la cursurile școlii de vară la London School of Economics (2011) pe modele DSGE (prof. Wouter den Haan) și ale CEMFI (2014) pe modele în spațiul stărilor cu aplicații pe nowcasting ținute de prof. Gabriel Perez-Quiros.
A lucrat la Comisia Națională a Valorilor Mobiliare în cadrul Centrului de Cercetare și Formare Profesională (CCFP) și în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară pe poziția de șef serviciu Modelare. În prezent lucrează ca responsabil Modelare și evaluare riscuri în cadrul Direcției Generale Strategie și Stabilitate financiară. Este reprezentantul ASF în cadrul grupului Analyses Working Group la Banca Centrală Europeană și expert în grupul de lucru privind riscul sistemic al CNSM.
Subiectele de cercetare sunt legate de econometria financiară și modele macrofinanciare și anume detectarea timpurie a riscurilor, construcția de indicatori și metodologii care să evidențieze riscurile din sectorul financiar nebancar, contagiunea de pe piețele financiare, contagiunea în ciclul economic, detectarea factorilor latenți cu modele în spațiul stărilor (ex: rata naturală a dobânzii), modelarea volatilității și corelațiilor cu modele GARCH, modele stocastice de volatilitate, modele Markov-Switching pentru detectarea schimbării regimului de probabilitate, modele Vector Autoregresiv pentru modele macrofinanciare. A publicat articole și studii publicate în reviste de specialitate.