13 Mai 2024

Eforturile depuse în ultimii ani, de toate entitățile participante în piețele financiare, pentru creșterea nivelului de educație încep să se vadă, deși deocamdată timid, a arătat Marian Siminică, directorul Institutului de Studii Financiare (ISF), la o conferință internațională organizată de Universitatea din Alba Iulia având Institutul ca partener. La rândul său, Gabriel Avrămescu, prim-vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară(ASF) a transmis celor din mediul universitar că instituția pe care o conduce are mare nevoie de tineri specialiști conectați la realitățile actuale ale pieței și că ASF va avea o deschidere fără precedent din acest punct de vedere.

Directorul ISF a prezentat o cercetare amplă realizată de OECD pe 39 de state din întreaga lume care arată că, în ciuda poziționării spre coada clasamentului, România a marcat o creștere în ceea ce privește nivelul de educației financiară în perioada 2020-2024. Avansul este cu atât mai important cu cât media punctajelor pe țări a fost în scădere în perioada analizată de OECD, iar în România proiectele majore din acest domeniu au început abia în ultimii 4-5 ani.

AICI puteți consulta tot studiul OECD, inclusiv detalii despre situația educației financiare în România, pe segmente și categorii

” În ultimii 4-5 ani, am avut ca obiectiv strategic, la nivelul ISF, să contribuim la creșterea nivelului de educație financiară al populației în general și al tinerilor în special. Este un obiectiv ambițios la care contribuie toate entitățile din piețele financiare, iar acțiunile în acest sens au fost intensificate. S-au făcut pași importanți. Aș vrea să marchez aici anul 2020, an în care, în baza unui parteneriat între Ministerul Finanțelor, Ministerul Educației, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Banca Națională a României, a fost introdusă, la clasa a VIII-a, educația financiară ca disciplină obligatorie. Efectele se vor vedea, desigur, în timp, dar deja apar primele semne de îmbunătățire. Apoi, în 2022, printr-o inițiativă parlamentară, ziua de 11 aprilie a fost declarată Ziua Educației Financiare. Este un eveniment simbolic, dar asta arată coagularea entităților din piețele financiare pentru un obiectiv comun, să crească nivelul de educație financiară pentru că asta contribuie și la creșterea rezilienței și bunăstării și generează creștere economică. Nu în ultimul rând, un eveniment major despre care nu s-a discutat foarte mult a fost aprobarea Strategiei de Educație Financiară 2024-2030, document în care sunt precizate obiective clare, pe categorii, ce trebuie să facem până în 2030.”, a declarat Marian Siminică la Conferința Internațională de Management Economie și Contabilitate, organizată de Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia cu ISF printre partenerii principali.

Potrivit sursei citate, creșterea nivelului de educație se vede și din indicatori indirecți, nu doar în studiile dedicate, din acest punct de vedere relevantă fiind creșterea consumului de produse și servicii financiare. ” Nivelul educației financiare este măsurat adesea indirect, prin numărul de conturi bancare nou deschise, prin numărul de polițe de asigurare cumpărate, prin numărul de investitori la bursă. Sunt indicatori care ne arată că evoluăm. Spune domnul Ciuncan(nr: Alexandru Ciuncan, președinte și director general al UNSAR, asociația firmelor de asigurări) de 14% creștere pe zona asigurărilor. Numărul investitorilor la bursă a crescut. În 2020, investitori cu conturi active erau între 55.000 și 60.000, acum sunt aproape 180.000 de conturi.”, a detalita Siminică.

În privința raportului OECD, așa cum arătam mai sus, vestea proastă este că suntem în coada clasamentului, iar cea bună că am crescut de la o evaluare la alta și suntem printre puținele țări care au reușit acest lucru.

România este pe poziția 35 din 39 de state, cu un scor de 54 pe o scară de la 1 la 100. Destul de jos, având în vedere că majoritatea statelor europene sunt în prima parte a clasamentului. În primele 17 țări sunt 14 din state europene.  Dintre țările europene, Italia are un scor mai slab decât noi și Ungaria este în proximitate, un pic mai sus. În partea de jos mai este și Albania, în rest toate țările europene sunt în prima parte. Vestea bună, însă, este că, față de evaluarea din 2020, România a marcat o ușoară creștere. Nu este o creștere semnificativă, dar eu cred că această evoluție este și efectul proiectelor de educație financiară derulate de toate entitățile din piețe financiare. Este de remarcat că România a crescut în timp ce scorul mediu a scăzut. Am mai recuperat astfel puțin din decalaj și avem undeva la 89% din scorul mediu. Ungaria, de exemplu, a scăzut în această perioadă, în timp ce România a crescut.

Marian Siminică, Director ISF

ASF caută specialiști bine pregătiți și anunță o deschidere fără precedentE foarte greu să îi găsim!

România are încă un decalaj nu doar în ceea ce privește nivelurile scăzute și medii ci și în ceea ce privește specialiștii în domeniul financiar. Din acest punct de vedere, mediul academic are un rol esențial, mai ales într-o lume în care tehnologia și inovațiile în general avansează rapid. Gabriel Avrămescu, prim-vicepreședinte al ASF lansează o invitație directă către mediul academic, arătând că Autoritatea are nevoie mare de specialiști.

 

V-aș adresa o rugăminte, pentru că văd că sunteți foarte mulți participani din mediul academic. ASF își dorește să se deschidă. Ne dorim să transparentizăm toate procesele și toate mecanismele specifice piețelor pe care le reglementăm. Tocmai de aceea, ne dorim, prin intermediul Institutului de Studii Financiare (ISF), să dezvoltăm parteneriate cu universitățile de profil. De ce este nevoie de acest parteneriat? Pentru că este nevoie de oameni pregătiți în piață. În acest moment, este nevoie de oameni care să fie conectați la realitățile din piață pentru că, dacă pe partea de asigurări sunt lucruri bine împământenite, în zona piețelor de capital avem o dinamică permanentă și avem de transpus multe mecanisme europene și tocmai de aceea este nevoie de o adaptare permanentă la ceea ce se întâmplă în piață.

Gabriel Avrămescu, prim-vicepreședinte ASF

Prim-vicepreședintele Autorității, responsabil, printre altele, și cu educația financiară, spune că este din ce în ce mai greu să găsești specialiști și exemplifică cu o situație concretă în care ASF se află în acest moment, anume obligația de a construi o zonă dedicată supravegherii și reglementării piețele cripto.

” E foarte greu și pentru noi să găsim, de exemplu, specialiști pe zona de criptomonede și știm cu toții că vor fi transpuse câteva directive care vor viza modul de reglmenetare și supraveghere în zona criptomonedelor. E nevoie de dezvoltarea Burselor. Bursa de Valori București este o Bursă care se conturează cu potențial regional, dar acolo avem nevoie de specialiști. Specialiștii care vor fi livrați de mediul academic sunt specialiști care trebuie să fie adaptați și conectați la ceea ce se întâmplă în Europa. Noi avem legături foarte bune și cu EIOPA și cu ESMA, autorități europene care spriină cu specialiști atunci când este nevoie. Tocmai de aceea, v-aș ruga să fim în contact permanent. Aveți toată deschiderea dinspre Consiliul ASF și a fiecărui vicepreședinte. “”, a declarat Avrămescu.

11 ani de ” International Conference for Management, Economics and Accounting” (ICMEA), patru ani de parteneriat cu ISF

Așa cum spuneam, declarațiile prezentate au fost susținute cu ocazia ICMEA 2024, eveniment organizat de Universitatea “1 decembrie 1918” din Alba Iulia, având ca partener ISF. Iată ce au spus câțiva dintre cei mai importanți participanți, cu ocazia acestui eveniment.

Am reușit să ajungem să avem un eveniment de înaltă ținută. Universitatea noastră intră într-o perioadă în care vom avea mai multe conferințe internaționale. Faptul că sunteți mulți nu face decât să mă bucure pentru că reintrăm într-o stare de normalitate. Sper ca aceste lucruri să continue.

Daniel Breazu, rector Universitatea 1 Decembrie 1918, Alba Iulia

Știm toți că există un parteneriat de foarte mulți ani între ASF și Universitatea din Alba Iulia. Împreună cu partenerii și colegii noștri de la Institutul de Studii Financiare ne dorim ca acest parteneriat să dureze și să se consolideze.

Gabriel Avrămescu, prim-vicepreședinte ASF

Istoria este întotdeauna de partea popoarelor educate. Vă confirm și în acest an deschiderea industriei noastre către mediul academic. Suntem interesați să strângem legătura. Depinde de dumneavoastră să construim generațiile viitoare. Doar ca idee, se plătesc despăgubiri în fiecare zi calendaristică de 5,2 milioane de euro, sunt bani care merg către oameni și companii. Nu știu să existe o economie dezvoltată care să nu aibă în spate o industrie a asigurărilor puternică. Nu cred că putem să ne facem treaba decât cu ajutorul mediului academic.

Alexandru Ciuncan, președinte Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare (UNSAR)

Suntem parteneri la a patra ediție. De fiecare dată parteneriatul nostru a crescut. Avem și alte proiecte. Chiar în luna aprilie am avut la Alba Iulia o echipă formată din specialiști din ISF, care s-au alăturat celor din ASF și din mediul academic întru-un eveniment de tip smart fin dedicat studenților. Chiar săptămâna viitoare vom fi tot aici cu un alt eveniment dedicat studenților, cu reprezentanți ai piețelor financiare reglementate de către ASF.  Apoi este competiția studențească, în care ISF este partener și chiar va acorda premii pentru cele mai bune lucrări. Sunt doar câteva exemple de colaborări și simt eu că acest parteneriat va crește.

Marian Siminică, director ISF
-