20 Decembrie 2022

București, 20 Decembrie 2022 – Începând cu luna august 2022, Institutul de Studii Financiare (ISF) a primit acreditarea programului Formarea personalului didactic din învăţământul primar în domeniul financiar (StartFIN), dedicat cadrelor didactice preuniversitare din învățământul primar și a lansat primele serii ale acestuia.

StartFIN, pentru formarea personalului didactic din învățământul primar în domeniul financiar, este un program gratuit acreditat de Ministerul Educației, care oferă dezvoltarea competențelor specifice educației financiare adecvate elevilor din clasele 0-4.

Programul este acreditat pentru 4 ani în sistem online și se desfășoară pe parcursul a 40 de ore, cu 20 de ore organizate în sistem online sincron și 20 de ore organizate în sistem asincron, oferind astfel avantajul participării de la distanță a învățătorilor din toată țara.

Pentru anul 2022, ISF și ASF oferă șansa formării în cadrul StartFIN, în mod gratuit, pentru 500 de învățători. Locurile sunt ocupate în ordinea înscrierii (cererile se trimit la adresa startfin@isf.ro), numărul participanților fiind limitat la 25 persoane/serie. În cazul depășirii acestei limite, persoanele vor fi înscrise la următoarea serie disponibilă.

Astfel, în cadrul programului au fost organizate 9 grupe de participanţi, însumând un număr de 225 cadre didactice înscrise.

În săptămâna 12-16 decembrie ISF a desfășurat 10 sesiuni online StartFIN la care au participat peste 180 de profesori.

Programul SmartFIN@ISF, de perfecţionare vocaţională care are drept obiectiv îmbunătățirea abilităților și cunoștințelor studenților care vor deveni consumatori de servicii financiare (la finalul studiilor) dar și potențiali angajați în piețele financiare (asigurări, bănci, pensii private, investiții), s-a desfășurat săptămâna trecută în trei mari centre universitare cu care ISF are parteneriate academice și s-a bucurat de prezența a peste 100 de studenți:

  • 12 decembrie  - Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca - Facultatea de Business
  • 13 decembrie - Academia de Studii Economice București prin Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori
  • 13 decembrie  - Universitatea „Titu Maiorescu” din București

Prezentările au inclus teme privind cariera (recrutare, dezvoltare personală), pornind de la cerințele pieței/companiilor și continuând cu dificultățile cu care se confruntă viitorii angajați, precum și studii de caz, aspecte tehnice și practice din domeniul asigurărilor, pieței de capital, pensii private și au fost susținute de experți în domeniu, din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară, ISF și de membrii ai asociațiilor profesionale din domeniul financiar, partenere ISF.

În săptămâna 12-16 decembrie a continuat și programul „Formarea personalului didactic din învățământul preuniversitar în domeniul financiar nebancar (FinTTT)”, un program acreditat de formare profesională continuă adresat personalului didactic preuniversitar.

Scopul FinTTT este acela de a îmbunăți nivelului de educație financiară în rândul profesorilor de gimnaziu.

ISF în parteneriat cu ASF, a dezvoltat un program de formare de 60 ore, cu respectarea principiilor şi a standardelor de calitate aferente procesului educațional. Prin parcurgerea acestui program, acreditat pe o perioadă de 4 ani, absolvenții vor primi 15 credite profesionale transferabile.

Mai multe informatii despre programele și cursurile ISF puteți afla aici.

 

 

 

 

Despre Institutul de Studii Financiare

Institutul de Studii Financiare, fondat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, este un centru de excelență în domeniul studierii piețelor de profil și derulării programelor de educație financiare pentru asigurarea competențelor, aptitudinilor și cunoștințelor personalului instituțiilor financiare și a personalului ASF și pentru creșterea nivelului de educație financiară al consumatorilor de servicii și produse financiare non-bancare. Pe termen lung, ISF îşi propune alinierea activităţii la cerinţele europene, trecerea de la acumularea de cunoștințe la acumularea și evaluarea de competențe, furnizarea de programe de formare profesională pentru domeniul financiar nebancar adaptate noilor procese organizaţionale, determinate de cerinţele legislative, de dinamica pieţei și a cadrului european, contribuind la maturizarea pieţei financiare nebancare din România, la crearea capacităţii acesteia de a face faţă concurenţei induse de globalizare sau efectelor crizelor economice.