Ca prim pas, cursul se adresează persoanelor care își desfășoară activitatea în domeniul financiar-bancar (cu experiență de cel puțin 1 an în domeniu), în echipe a căror activitate NU este concentrată pe zona de securitate cibernetică.
- Acumularea de cunoștințe de bază privind securitatea informatică, în special tipuri de amenințări cibernetice și metode de prevenție.
- Identificarea de tiplogii de atacuri, inginerii sociale, potențiale fraude (etc.) pentru organizațiile din domeniul financiar-bancar și mmăsuri ce se doresc a fi adoptate / implementate pentru a le evita sau / și a le mitiga.
- Identificarea de tiplogii de amenințări pentru clienții și furnizorii organizațiilor din domeniul financiar-bancar, cu evidențierea potențialului lamț de contaminare.
- Tipologii de phishing și rolul în scheme de fraudă financiar-bancară – exemple practice
- Tipologii de vishing/smishing (etc.) și rolul în scheme de fraudă financiar-bancară – exemple practice
- Identificarea și autentificarea în aplicații online / remote – studiu de caz
- Riscurile furtului de identitate și mecanisme de prevenție - exemple
- Securitatea dispozitivelor (ex: laptop, telefon mobil, tabletă, IoT etc.) – măsuri de prevenție
- Securitatea transferului de date – măsuri de prevenție
- Securitatea tranzacțiilor online și a plăților utilizând cardul bancar – studii de caz
Investiția include suport de curs online de tipul share screen si suport din partea trainerului pe durata parcurgerii cursului, precum si diploma de participare.
Cursul prezintă elemente necesare pentru securitatea cibernetică, atât în domeniul instituțional, domeniul financiar-bancar, cât și în domeniul privat, luând în considerare activitățile specifice fiecărui domeniu, serviciile oferite, nivelul de digitalizare, nivelul de expunere la schimbare, efectele ce se pot înregistra pe termen scurt, mediu și lung etc.
Programul va avea urmatorul orar:
- 29 ianuarie 2025 – 3 ore intrevalul orar 17.00-20.00
- 30 ianuarie 2025 – 3 ore intrevalul orar 17.00-20.00
Mircea-Constantin ȘCHEAU -Doctor în Ordine Publică și Siguranță Națională, cu o temă de interes pentru domeniul economic și de securitate - ”Criminalitatea informatică privind transferurile financiare”. Autor / coautor a trei volume, dintre care unul a primit „Premiul Victor Slăvescu” acordat de Academia Română, peste cincizeci de articole științifice referitoare la management, aplicarea legii, infrastructuri critice, tehnologia informației, inteligență artificială, apărare, securitate cibernetică, lector în numeroase conferințe internaționale, cercetător asociat onorific al Universității din Craiova, Universității Maritime din Constanța, Universității Danubius din Galați și membru, printre altele, al Institutului de Cercetări Europene din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj.