blank

Autoritatea de Supraveghere Financiară, în parteneriat cu Institutul de Studii Financiare, a derulat în perioada martie - decembrie 2024 programul național de educație financiară– Start2Learn: Finanțe personale. Acest program este dedicat elevilor din clasa a XI-a care au avut ocazia să învețe noțiuni esențiale pentru a-și planifica eficient obiectivele financiare și pentru a pune bazele unei vieți financiare stabile și sănătoase. Prin acest program, tinerii au învățat cum să își întocmească și să monitorizeze un buget de venituri și cheltuieli, astfel încât să poată folosi mai eficient resursele financiare. De asemenea, au învățat să stabilească obiective financiare realiste și să își planifice resursele pe termen scurt, mediu și lung, precum și să evalueze situația lor financiară actuală pentru a economisi în mod eficient pentru viitor.

Programul a fost un adevărat succes. În această perioadă, s-au ținut nu mai puțin de 194 sesiuni de predare la clasă, susținute de peste 30 de formatori, experți în domeniul financiar nebancar, membri ai UNSAR și AAF, alături de cadre didactice din cadrul unor instituții prestigioase precum Academia de Studii Economice din București, Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Programul s-a desfășurat în 11 județe (Dolj, Alba, Timiș, Olt, Buzău, Galați, Prahova, Iași, Dâmbovița, Vrancea, Suceava – și în municipiul București), implicând 1510 elevi din 42 de licee.

Programul a constat în 4 module, abordate in cadrul a 4 ore, acestea fiind:

  1. Banii și băncile;
  2. Piața asigurărilor;
  3. Piața de capital;
  4. Sistemul pensiilor private.

Acest program a adus un plus de cunoștințe și încredere elevilor care acum sunt mai pregătiți să își gestioneze banii, să își stabilească obiective financiare clare și să aplice lecțiile învățate pentru a avea un viitor financiar stabil. Este un pas mare înainte în educația financiară din România, iar succesul acestui program continuă să crească de la an la an.

 

image